Azur Blue Band

Az instrumentális világzenét jazz, pop, ambient és indiai zenei jegyekkel ötvöző Azur Blue Band Veress Gábor gitáros-zeneszerző és Kertész Ákos (ütőhangszeres, billentyűs, hangszerelő) formációja, amely a világzenében nemzetközileg is elismert vendégművészekkel (Nikola Parov, Szirtes Edina) készítette el Blue Diver című bemutatkozó albumát.

Veress Gábor
gitár, fuvola

Kertész Ákos
dob, billentyűs hangszerek

Czirják Zoltán
szárnykürt

Földes Gábor
basszusgitár

Erdő Zoltán
szaxofon

A 2008-ban alakult zenekar nevét a „Nagy kékség” című Luc Besson-film és az Amerikában világhíressé vált magyar gitáros, Szabó Gábor egyik 1971-es felvétele (Azure Blue) ihlette. A szerzeményeket zeneszerzőként jegyző Veress Gábor több jazz-rock, latin-és világzenei együttesben (Latin Combo, Világok Hangja, Imago Mundi) is megfordult, de a „nyugati” zenei műfajok mellett az indiai zene stílusjegyeit is tanulmányozta Dél-Indiában, a Dharani School kurzusán. Az album zenei világáról Gábor így vall: „Kezdetben az instrumentális zene állt hozzám közel, később mégis évekig vokális zenét írtam. Valószínűleg ezért törekedtem a Blue Diver-lemez készítése során arra, hogy az egyes kompozíciók „beszéljenek”, a szólóhangszerek „énekeljenek”, s így erőteljesen jeleníthessem meg a hangok mögött húzódó gondolatokat, érzelmeket. Fontosnak tartottam a címadást is, hiszen a cím gondolati, érzelmi lenyomata mindannak, amit zenei eszközökkel próbálok körüljárni.”

A Blue Diver lemezen a fenti zenei hatások letisztultan, egységes stílus-és hangzásvilágot alkotva szólalnak meg. A hangszerelés és a zenei rendezés a zenekar másik főszereplőjét, a jazz-és világzenei berkekben jól ismert Kertész Ákost dicséri. Ákos számtalan formációban játszik dobosként, illetve ütőhangszeresként (Fabula Rasa, Fianna, Matthew Mitchell Group), emellett kitűnő zongorista, hangszerelő, valamint zeneszerző, így az Azur Blue Band igazán megfelelő terepet kínál sokrétű tudása kamatoztatásához­. Ezt Ákos így fogalmazta meg: „Igazi élmény volt dolgozni a Blue Diver-en. Ebben az anyagban keveredik a vizualitás a képzelettel, ábrázolja az elmondhatatlant… és végül a zene felülemelkedik a hétköznapi valóságon, s egy „felsőbbrendű”, csodálatos világba röpít. Azon kevés albumok egyike, melyet szakmabeli (hangszerelő, producer és muzsikus) aktív közreműködésem ellenére is tudok úgy hallgatni, hogy minden kompozícióban szereplő lehetek. Utazó, aki szimbiózisban él ezzel a sokszínű, misztikus zenei világgal. A Blue Diver számomra üzenet.”

Az album zenei világának kialakításában fontos szerep jutott az alkotók állandó zenésztársának, Földes Gábor basszusgitárosnak (Fabula Rasa, Imago Mundi), aki hangmérnökként is részt vett a munkában, továbbá az olyan nagyszerű vendégmuzsikusoknak, mint Nikola Parov (kaval), Jeszenszky István (vokál), Szirtes Edina (hegedű), Cserta Balázs (szaxofon), Mótyan Tibor (tabla) és Czirják Zoltán (kürt). Az elmélyült zenehallgatást szolgáló igényes keverés és masterelés Gyulai Zsolt (Gramy Studio) munkája.

A Blue Diver a Djabe lemezeit is kiadó Gramy Records gondozásában jelent meg 2010 márciusában és méltán tarthat számot a különleges, a szellemnek és a léleknek egyaránt szóló muzsikát értékelő, igényes jazz-és világzene-rajongók érdeklődésére. Az Azur Blue Band 2010. április 29-én Budapesten a Take Five-ban tartotta az album bemutató koncertjét.

További információ és videó az együttes myspace oldalán.

A riff.hu kritikája a Blue Diver c. albumról link

Kiadványok:

Azur Blue Band - Blue Diver / 2009 GR-085

Djabe
Horgas Eszter
Steve Hackett (Wolfwork Records)
Kovács Ferenc
Muck Ferenc
Mohai Gábor
Gesztelyi Nagy Judit
Herczeg Judit
Novus Jam
Zexattt3 Band
Johanna Beisteiner
Ewald Brass Quintet
9:30 Collective
Tóth Viktor
Szőke Nikoletta

Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon